Free JavaScript from 
Rainbow Arch

Sports

                 SUKAN REKREASI

Assalamua'laikum...

Ok, entri kali nie berkenaan dengan sukan rekreasi. Apa itu sukan rekreasi? ok, anggap saja sape yang baca nie tak tahu laa k.HAHAHA. Ok, sukan rekreasi nie adalah:


  •     Mengikut Ford (1981), rekreasi ialah program yang meliputi penggunaan persekitaran semula jadi bagi tujuan mengukuhkan pengajaran dan pembelajaran kurikulum yang sedia ada. Ini merangkumi perkembangan pengetahuan, kemahiran dan sikap khususnya penggunaan masa senggang.
  •     Mengikut Hammerman et.al (1985), sukan rekreasi ialah landasan untuk mengenal pasti pelbagai pengetahuan yang boleh dipraktikkan dalam situasi seharian.
  •     Mengikut Knapp (1981), sukan rekreasi ialah alat untuk mencapai matlamat dan objektif pendidikan.
      So, kita tahu laa dengan join sukan rekreasi nie kita dapat pelbagai kebaikannya. Contohnya, dapat menyihatkan tubuh badan kita, mengurangkan stress, mengawal metabolisma dalam badan, dan menhindarkan diri daripada penyakit. Pelbagai aktiviti sains sukan yang boleh kita lakukan sebenarnya, just nak dengan tak nak je sebenarnya. HAHAHA. Contohnya, bola sepak, badminton, lompat jauh, lari pecut, dan sebagainya. So, sama-sama lah menjaga kesihatan dengan rajin bersukan. HEHEHE. 

Okay, sampai sini saja entry kali nie. Terima kasih kerana membaca. :)           Badminton merupakan salah satu aktiviti sains sukan                               Bola sepak
4 comments:

Assalamua'laikum. Dah baca, sudi- sudi la tinggal komen tuu. SATU pun cukup laa. hehe